Obrać 3 karczochy z wierzchnich
twardych płatków, odciąć mniej więcej 2/3 wysokości kwiatu, następnie pokroić
na ćwiartki, usunąć ze środka włoski znajdujące się nad tak zwanym sercem
karczocha, pokroić te serca na mniejsze kawałki i wrzucić do zimnej wody z dodatkiem
soku z jednej cytryny.
Na oliwie przesmażyć krótko 3
ząbki czosnku, następnie dodać pokrojoną drobno sporą (lub dwie mniejsze)
szalotkę, wrzucić odsączone kawałki karczocha i pokrojoną w cienkie plasterki
cukinię. Podlać połową szklanki wody i dusić około 15 minut aż warzywa będa
miękkie. Mieszać od czasu do czasu.
W połowie gotowania wrzucić dwie
szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych, doprawić solą.
Do tak przygotowanego sosu
wrzucić odsączony, wcześniej ugotowany makaron penne (około 300 g).
Wymieszać, podawać posypane
świeżo startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz