Danie marokańskie, które w innych krajach arabskich nie jest
zbyt popularne.
Składniki:
oliwa, 1 średnia posiekana cebula czerwona, 1 średnia cebula
zwykła posiekana, 1 łyżka startego na tarce imbiru, 3 - 4 ząbki czosnku, 1
łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kardamonu,
suszona żurawina - około 20 g, płatki migdałowe - 25 g, 25 g rodzynek
sułtańskich, słodka i ostra papryka w proszku, 1 cukinia, gałązka selera
naciowego, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki, 300
g pokrojonej w kostkę dyni, 3 małe ziemniaki, 2 puszki ciecierzycy po 400g, 2
puszki pomidorów całych bez skórki lub świeże pozbawione skórki i pestek, natka
kolendry lub pietruszki, bulion warzywny.
Gotujemy:
W garnku z grubym dnem, najlepiej płaskim (chyba, że ktoś ma
taki specjalny do tej potrawy) rozgrzać oliwę (3 - 4 łyżki), dodać kmin rzymski
i kolendrę wcześniej utłuczone w moździerzu. Smażyć przez chwilę ciągle
mieszając. Dodać paprykę w proszku, kardamon, imbir, bardzo krótko przesmażyć.
Następnie dodać cebulę i smażyć mieszając około 2 minuty. Dodać czosnek, smażyć
znowu przez 30 sekund. Dodać marchew i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Krótko przesmażyć cały czas mieszając. Zalać niewielką ilością bulionu, dodać
rodzynki i żurawinę. Teraz zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem z 7 minut.
Następnie dodać pokrojony drobno seler naciowy, paprykę,
dynię, podlać znowu bulionem i dusić na wolnym ogniu 7 - 8 minut. Dodać
pokrojone w kostkę cukinię i pomidory i dusić 10 minut.
Do tej pory duszenie powinno odbywać się pod pokrywką, a od
tej pory już bez przykrywania.
Dodać odsączoną ciecierzycę i jeszcze dusić około 5 minut,
aby płyn nieco odparował. Doprawić solą (można również wg. gustu dodać nieco
cukru lub miodu).
Kuskus zalać gorącym
bulionem (w płaskim naczyniu, płynu ma być 1 cm ponad powierzchnię kuskusu),
przykryć na 3 minuty.
Wyłożyć kuskus na talerz i na środek nałożyć tagine. Posypać
natką pietruszki lub kolendry i płatkami migdałowymi.
Uwaga: trzeba sobie metodą prób i błędów wyważyc przyprawami smak, który najlepiej odpowiada.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz