Translate

sobota, 18 stycznia 2014

Kapusta z grochem.

Albo groch z kapustą. Jak kto woli.

Proporcje są takie. Jak mamy na przykład kilogram kapusty, to bierzemy pół kilograma grochu i trochę więcej niż pół kilograma ziemniaków. Na tę ilość 3 - 4 cebule (cebuli musi byc sporo).

Groch dzień wcześniej namoczyć w odpowiedniej ilości wody (pęcznieje). Wlać razem z wodą, w której się moczył, uzupełnić jeszcze wodą i gotować aż będzie miękki. Pilnować, aby się nie przypalił.
Kapustę zalać wodą, nastawić i zagotować. Odcedzić, zalać nową wodą i gotować aż będzie miękka. Ma być tak dobrze miękka. Doprawić wstępnie przyprawą typu warzywko, pieprzem i majerankiem (nie za dużo).
Ziemniaki obrać i ugotować w oddzielnym garnku. Odcedzić.
Cebulę posiekać w drobne piórka albo kostkę i usmażyć. Tak, aby ją trochę chwyciło, ale aby się nie spaliła.

Do większego gara wrzucić kapustę, groch, cebulę razem z tłuszczem na którym się smażyła (ja robie na oleju) i ziemniaki. Tłuczkiem do ziemniaków utłuc wszystko, aby się połączyło. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Pieprzu powinno być sporo.
Dobrze jest groch i kapustę tak gotować, aby zostało niewiele wody. W razie potrzeby z grochu odlać wodę. Kapustę można dogotować tak, aby woda odparowała. Z grochem sprawa trudniejsza, bo może się przypalić.

Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz