Translate

sobota, 11 stycznia 2014

Smażony makaron ryżowy, wersja II

Czyli obiad w 15 minut.

400 g makaronu ryżowego przygotować według instrucji na opakowaniu. Do wody, w której przygotowujemy makaron dodać łyżeczkę soli. 
Paczkę chińskiej mieszanki (mrożonka) wcześniej w lodówce rozmrozić. Szczególnie jeśli danie robi się na patelni. Jesli na woku, ostatecznie można smażyć na ostrym ogniu mrożone. 
Pamiętajmy, że danie robi się cały czas na ostrym ogniu. 
Do woka wlać 4 łyżki oleju rzepakowego i 4 łyżki oleju sezamowego. Dodać przeciśnięte przez praskę   5 ząbków czosnku. Chwilę przesmażyć ciągle mieszając. Wrzucić chińską mieszankę warzywną, 1/3 łyżeczki pasty chilli, 5 łyżek jasnego sosu sojowego. Smażyć warzywa ciągle mieszając aż będą miękkie, ale nie za miękkie (około 3 minut). Wrzucić odcedzony makaron ryżowy, wymieszać, dodać 50 ml wody i smażyć przez około póltorej minuty. Na talerzu można doprawić sosem sojowym (jasnym, bo ciemny zdominuje danie, ale doprawienie nie jest konieczne). 

Smacznego. :) 




ps. Warzyw można dać więcej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz