4 szalotki posiekać i zeszklić na oliwie w dużej patelni lub w woku. Dużą czerwoną paprykę pokroić w większą kostkę i wrzucić do szalotek. 2 bakłażany umyć i pokroić w dużą kostkę (2x2 cm). Dorzucić do woka. Wstępnie przyprawić: kolendrą, posiekaną natką pietruszki, papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Posmażyć aż bakłażan ściemnieje.
Dodać pokrojone w kostkę 2 cukinie (ani bakłażanów ani cukinii nie obieramy ze skóry). Znowu chwilę posmażyć.
Podlać warzywa szklanką wody i dusić jakieś 10 minut. Dodać 250 ml passaty pomidorowej, uzupełnić około 2 do 2,5 szkankami wody i dusić na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie (ale nie powinny się rozpadać). Doprawić do smaku podanymi powyżej przyprawami dodając jeszcze 2 łyzeczki cukru trzcinowego.
Podawać na przykład z ryżem, albo jak leczo z pieczywem. Ja dziś jadłam z kaszą kuskus.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz