Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, ząbki drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać drobno pokrojoną szalotkę, zeszklić ciągle mieszając. Dodać pokrojone pomidory, smażyć aż woda odparuje. Doprawić solą. Można dodać szczyptę cukru, jeśli pomidory nie są dość słodkie i dojrzałe.
Bagietkę lub bułkę wrocławską pokroić na skos na niezbyt grube kromki. Pieczywo wyłożyć na bardzo rozgrzaną patelnię grillową, dociskać mocno dnem talerza, co zapewni szybsze upieczenie. Grzanki przewrócić na drugą stronę i upiec dociskając. Gorące grzanki natrzeć przekrojonym ząbkiem surowego czosnku. Wyłożyć na nie pomidory i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz