Translate

niedziela, 11 listopada 2012

Kotleciki z ryżu.

Było już o farszu z ryżu, z którego można zrobić kotleciki albo gołąbki. Zaproponuję podobny, ale z duszonymi warzywami. 
Ugotować ryż. 
Marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera zetrzeć na jarzynowej tarce. 
Cebulę pokroić w kostkę, na oliwie zeszklić. Dodać warzywa, chwilę posmażyć, podlać wodą i udusić aż będą miękkie.

Dodać do ryżu, doprawić natką i przyprawami, dodać rozmoczoną w mleku bułkę, i wymieszać. wbić jajko i dosypywać tartej bułki aż do czasu, aż masa będzie zwarta, aby kotleciki się nie rozpadały. 
Farsz: 
Lepić mokrymi rękami (aby się nie przyklejały do rąk) kotleciki i smażyć na złoty kolor. 
Ten farsz jest rewelacyjny do gołąbków. 

Smacznego. :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz