Translate

piątek, 11 stycznia 2013

Zimowa pomidorowa.

Od letniej pomidorowej różni się tym, że nie używa się świeżych pomidorów.

Do garnka wlewamy trochę oliwy, jak przy każdej zupie. Wciskamy ze 2 ząbki czosnku. Wlewamy puszkę pomidorów (opcjonalnie puszkę pomidorów z czosnkiem), dodajemy przyprawy (wrzywko albo sól, posiekana natka pietruszki, jak ktoś lubi, to suszona lub posiekana świeża bazylia, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem warzywnym albo wodą i gotujemy z 15 minut. 
Wyłączamy zupę i jak trochę przestygnie, do osobnego naczynia (jakiegoś kubka) odlewamy trochę, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę (powiedzmy, że na około 3 litry zupy 2 łyżki koncentratu i pudełeczko śmietany), mieszamy dokładnie i wlewamy do zupy. 
Zagotować zupę. To studzenie ma sprawić, aby śmietana się nie ścinała w zupie. 
Podawać z makaronem. 
Gorącą zupkę można na talerzu posypać startym parmezanem. Będzie pachnieć i smakować po włosku. ;) 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ile wody potrzeba do tej zupy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jednej puszki pomidorów i małego koncentratu wyjdzie 3-4 l zupy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń