Translate

niedziela, 6 października 2013

Papryka w zalewie z miodem.

Sezon paprykowy właściwie się już skończył, dlatego dziś tak zwanym rzutem na taśmę trzeba było nabyć na targu 5 kg i zrobić przetwory.
No to do roboty. 
Paprykę trzeba pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić na kawałki.
Ułożyć w sloikach i dodać:
kawałek liścia laurowego, parę ziaren ziela angielskiego, parę ziaren pieprzu (ja miałam tylko zielony i taki dodałam), trochę gorczycy. Tych przypraw nie powinno być za dużo, aby nie zdominowały miodowego smaku.





Przygotować zalewę w proporcjach: 
- 8 szkalnek wody
- 1 szkalnka octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki miodu
Uwaga: na 5 kg papryki potrzebowałam 3 porcje zalewy. 

Zalewę zagotować i utrzymując na ogniu, aby nie stygła, zalewać słoiki, zakręcać, pamiętając, aby brzegi słoików i zakrętki były suche (najlepiej wycierać papierowym ręcznikiem). Odwrócić do góry dnem i zostawić tak do wystygnięcia.



Smacznego. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz