Translate

środa, 2 października 2013

Zupa z czerwonej soczewicy.

Dobra na chłodne wieczory, bo odpowiednio doprawiona, rozgrzewa.

Składniki: 
- Szklanka czerwonej soczewicy (poprzedniego dnia namoczyć w zimnej wodzie)
- 5 marchewek
- cebula
- por (biała część)
- połowa selera
- korzeń pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- około pół szklanki passaty pomidorowej
- papryka ostra i słodka, pieprz, przyprawa typu warzywko
- oliwa
Uwaga: wielkość warzyw nie ma większego znaczenia. trzeba intuicyjnie dopasować, a i tak wyjdzie. :)

Gotujemy: 
Cebulę z czosnkiem posiekać i przesmażyć w garnku na oliwie.
Obrać 3 marchewki i pozostałe warzywa, wrzucić do garnka z cebulą i zalać wodą, wstępnie przyprawić warzywkiem.

Gotować około pół godziny aż warzywa będą miękkie. Wyjąć warzywa do miski.
Do garnka wrzucić odcedzoną soczewicę i pokrojone drobno pozostałe dwie marchewki. Ewentualnie uzupełnić wodę.

Do warzyw w misce wlać passatę (ja daję trochę więcej niż pół szklanki), wstępnie doprawić papryką (nie mniej niż po pół łyżeczki) i blenderem zmiksować na w miarę gładką masę.
Może nie wygląda to za pięknie, ale co tam.

Jak już soczewica i marchewka będą miękkie, wrzucamy zmielone warzywa do garnka, ewentualnie uzupełniamy wodę, doprawiamy ostatecznie i gotujemy jeszcze z 10 minut. Zupa powinna być dość ostra, ale oczywiście wszystko jest kwestią gustu. Na talerzu można popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz