Mają zaskakujący smak. W sumie niepodobny do niczego innego.
No to zaczynamy:
Dynię obrać ze skóry, oczyścić z pestek i zetrzeć jak ziemniaki, kiedy robimy placki ziemniaczane.
Na 1 kg dyni wlać 2 łyżki oliwy, dodać roztrzepane 2 jajka, posolić, popieprzyć i dodać kawałek startego imbiru. Jeśli ktoś nie lubi imbiru, można dodać startej cebuli, albo ulubionych ziół.
Potem stopniowo dodawać mąki, aż ciasto będzie gęste i zwarte. Na kg dyni około szklankę, ale nie powiem dokładnie, ponieważ dynia może być mniej lub bardziej soczysta. Na pierwszym placku trzeba wypróbować. jak się rozpada, to znaczy, że trzeba dodać mąki.
Na rozgrzanym oleju smażyć jak placki ziemniaczane na złoto. Ogień powinien być zmniejszony, aby w srodku nie były surowe.
Podawać z jakimś -pikantnym sosem albo jak poniżej na słodko posypane cukrem pudrem. Można dodać też ulubione konfitury.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz