500 g świeżego szpinaku dokładnie opłukać, aby potem piach nie chrzęścił w zębach. Posiekać. Wrzucić na oliwę lub masło. Wcisnąć 4 ząbki czosnku, dodać bulionetkę warzywną (ja dodałam, ale nie jest to konieczne, można przyprawić inną przyprawą). Popieprzyć, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Posmażyć ciągle mieszając. Jak szpinak jest już usmażony (trwa to kilka minut), dodać serek topiony ten większy i z 6, 7 łyżek śmietany. Wymieszać, aby sere się rozpuścił. I to jest gotowy sos.
Ugotować makaron al dente. Nie przelewać wodą przy odcedzaniu. Stopniowo dodawać do gorącego sosu, aby nie dodać za dużo, bo smak sosu ma być smakiem wiodącym. ;)
Wymieszać i gotowe. Gdyby okazało się za słone, można dodać trochę śmietany.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz