Translate

sobota, 1 marca 2014

Kaszotto z grzybami


Składniki podaję "na oko", bo tak się to danie robi. Wykonanie jest bardzo podobne, a wręcz analogiczne do risotto, na które przepis jest w jednym z wcześniejszych postów.
Drobno posiekać cebulę, zeszklić na dość dużej ilości masła z oliwą, wsypać suchą kasze pęczak, krótko smażyć na dużym ogniu mieszając. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając. Jak kasza wchłonie płyn, dolewać następną porcję. Gdyby zabrakło bulionu, można dodawać wrząca wodę. Gdy kasza będzie miękka, dodać duszone grzyby (jeśli mamy grzyby suszone, trzeba je namoczyć, ugotować i przesmażyć; jeśli świeże, dusimy), na końcu doprawić solą i pieprzem. Posypać natką
Można, a nawet trzeba dodać jak w przypadku risotto starty parmezan lub inny ser. Bardzo dobrze się komponuje.
Ja lubię z ogórem! Po polsku! ;)





Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz