Składniki podaję "na
oko", bo tak się to danie robi. Wykonanie jest bardzo podobne, a wręcz
analogiczne do risotto, na które przepis jest w jednym z wcześniejszych postów.
Drobno posiekać cebulę, zeszklić
na dość dużej ilości masła z oliwą, wsypać suchą kasze pęczak, krótko smażyć na
dużym ogniu mieszając. Stopniowo dolewać bulion warzywny, często mieszając. Jak
kasza wchłonie płyn, dolewać następną porcję. Gdyby zabrakło bulionu, można
dodawać wrząca wodę. Gdy kasza będzie miękka, dodać duszone grzyby (jeśli mamy
grzyby suszone, trzeba je namoczyć, ugotować i przesmażyć; jeśli świeże,
dusimy), na końcu doprawić solą i pieprzem. Posypać natką.
Można, a nawet trzeba dodać jak w
przypadku risotto starty parmezan lub inny ser. Bardzo dobrze się komponuje.
Ja lubię z ogórem! Po polsku! ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz