Bakłażana pokroić w cienkie
plasterki, posolić i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na papierowym ręczniku i
odczekać aż puści sok (15 minut). Każdy kawałek wytrzeć jeszcze ręcznikiem
papierowym.
Cukinię pokroić też na cienkie
plasterki. Jedno i drugie zgrillować na
grillowej patelni lub grillu elektrycznym.
Posiekać 2 ząbki czosnku. Pokroić
drobno 2 szalotki. Na rozgrzaną patelnię lub garnek o grubym dnie wrzucić
czosnek i cebulę na oliwę, krótko przesmażyć. Dodać pokrojone pomidorki
koktajlowe i dusić na dużym ogniu często mieszając. Doprawić solą i odrobiną
cukru. Gdyby sos się nadmiernie zredukował, można dodać trochę gorącej wody
(zależy jak soczyste są pomidory).
Gdy pomidory się rozpadną, wrzucić
zgrillowane warzywa i podgrzewać chwilę w gorącym sosie. Ugotować makaron, odcedzić
(nie przelewać wodą) i wrzucić do gorącego sosu. Wymieszać. Można podawać z
tartym serem, najlepiej twardym typu włoskiego jak parmezan, ale jeśli ktoś nie
jada, to odpowiednikiem lub bez sera.
Smacznego :)
ps. Wiosna jest piękna!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz