Kostkę czy granulat sojowy zawsze mam w domu na wypadek braku czasu na dłuższe pichcenie obiadu, albo w przypadku niespodziewanych dodatkowych uczestników posiłku. Można wtedy w trybie ekspresowym zrobić jakieś smaczne danie. Nie używam tych produktów zbyt często, bo w końcu są półgotowcami, ale kiedy sytuacja zmusi, nie ma wyjścia.
Opakowanie kostki sojowej wrzucamy na wrzący bulion warzywny albo wodę z kostką warzywną i gotujemy na wolnym ogniu około 5-7 minut (sprawdzić na opakowaniu, bo różni producenci mają różne zalecenia). Jak będzie dość miękka, odcedzić na sitku.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone również w kostkę pół papryki czerwonej, pół bakłażana i pół cukinii. Chwilę przesmażyć, podlać niewieką ilością wody i dusić do miękkości warzyw.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć odcedzoną kostkę. Posypać kostkę dwoma łyżkami mąki i przesmażyć, aż się trochę zarumieni. Przełożyć uduszone warzywa, wymieszać i doprawić wedle gustu (pieprz, sól, papryka w proszku, ulubione zioła).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz