Translate

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Spaghetti ze świeżymi pomidorami.


Około 70 dag pomidorów, najlepiej odmiana lima sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku posiekać i krótko przesmażyć na oliwie. Wrzucić pomidory, podlać odrobiną gorącej wody. Dusić, często mieszając aż pomidory częściowo się rozpadną. Razem z pomidorami dodać kilka sztuk pokrojonych drobno papryczek czereśniowych w zalewie (należy usunąć pestki). Dodać pół litra passaty, dusić znowu na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i odrobiną cukru.
Ugotować makaron (najlepiej goliard) al dente (około 300 g, czyli trochę więcej jak pół paczki, bo tego sosu powinno być dość dużo). Odcedzić, nie przelewać wodą, wrzucić do sosu (nie odwrotnie), wymieszać. Podawać po 3-4 minutach, aby makaron "doszedł". Jeśli ktoś używa, posypać twardym serem. Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz