Około 70 dag pomidorów, najlepiej
odmiana lima sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne, pokroić
w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku posiekać i krótko przesmażyć na oliwie.
Wrzucić pomidory, podlać odrobiną gorącej wody. Dusić, często mieszając aż
pomidory częściowo się rozpadną. Razem z pomidorami dodać kilka sztuk
pokrojonych drobno papryczek czereśniowych w zalewie (należy usunąć pestki). Dodać
pół litra passaty, dusić znowu na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawić
solą i odrobiną cukru.
Ugotować makaron (najlepiej
goliard) al dente (około 300 g, czyli trochę więcej jak pół paczki, bo tego
sosu powinno być dość dużo). Odcedzić, nie przelewać wodą, wrzucić do sosu (nie
odwrotnie), wymieszać. Podawać po 3-4 minutach, aby makaron
"doszedł". Jeśli ktoś używa, posypać twardym serem. Można doprawić
świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz