Porcja na około 6 pulpetów. Przygotować seitan jak w
przepisie: http://kuchniabjm.blogspot.com/2013/08/seitan.html z jednego kilograma mąki. Po ugotowaniu rozdrobnić ręką, dodać namoczoną w mleku kajzerkę, posiekane
dwie cebule i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk i można dodać sosu
sojowego. Masa musi być dobrze przyprawiona, bo sam seitan jest właściwie bez
smaku. Wbić jajo i dodać tartej bułki, aby masa była dość gęsta. Mokrymi rękami
formować pulpeciki, obtaczać w mące i
obsmażać ze wszystkich stron. Zalać wodą i dusić przez 15 minut na wolnym
ogniu. Wodę doprawić, aby nie "zabierała smaku z pulpetów" i zrobić z
niej dowolny sos. Na przykład pomidorowy.
Smacznego!
W końcu jakiś genialny przepis. Dziękuję ❤️
OdpowiedzUsuń