Translate

sobota, 10 października 2015

Bakłażan jak śledzie.

Upiec w całości 2 bakłażany. Piec w temperaturze 180 stopni do 30 minut. Nie dłużej, aby nie był za miękki. Jeśli mniejszy, to 20 minut.
Ostudzić, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pestki i zbyt miękkie części odrzucić.
3 średnie cebule pokroić w piórka i na sitku przelać wrzątkiem, aby zmiękła.
W słoiku albo innym naczyniu układać warstwami: cebula, bakłażan, posolić, popieprzyć, pokropić kilkoma kroplami octu albo cytryny, dać 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy (najlepiej jak ziele jest utłuczone w moździerzu, ale nie jest to konieczne). I znowu cebula....itd.
Całość zalać olejem rzepakowym. ja dodałam trochę lnianego. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Jeść z pieczywem.




Następnym razem zrobię tak karczochy, bo mam wrażenie, że też będą smaczne.
Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz