Małą cebulę posiekać i przesmażyć na oliwie z trzema ząbkami czosnku (też posiekanymi). Dodać pokrojoną w cienkie paseczki albo drobną kosteczkę małą cukinię. Smażyć mieszając 3-4 minuty. Dorzucić przekrojone pomidorki koktajlowe (ilość dowolna, ja dałam taki plastikowy kubeczek, ale powinno być koło 20 albo trochę więcej). Dodać puszkę krojonych pomidorów razem z zalewą, 200 ml wody i dusić na średnim ogniu aż sos odparuje (to znaczy woda odparuje, a sos zgęstnieje ;)). Doprawić solą i cukrem.
Opakowanie młodego szpinaku opłukać i wrzucić do sosu. Mieszając trzymać na ogniu około 3 minuty.
Ugotowane al dente spaghetti (około 350 g) odcedzić (nie przelewać), wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać.
Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem (albo dostępnym twardym serem litewskim Dziurgas).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz