Składniki:
- 2 pory (ucięte w odpowiednim miejscu oczywiście)
- spora czerwona papryka
- 2 małe cukinie
- około 300 g fasolki szparagowej mamut (zielonej)
- około 80 g młodego szpinaku
- sery: duży topiony śmietankowy i 100 g ricotty albo jakiegoś serka typu włoskiego.
- przyprawa typu warzywko
- trochę tymianku
- oliwa
Na oliwę wrzucamy pokrojone w plasterki pory i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwillę smażymy. Następnie fasolkę w kawałki i cukinie w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Cukinia puści sok i wykorzystujemy go do duszenia warzyw. Po jakimś czasie wrzucamy szpinak. Na tym etapie doprawiamy tymiankiem (nie za dużo, aby nie zdominował smaku warzyw). Z innymi przyprawami czekamy, aż danie będzie gotowe, ponieważ ser zmienia smak i trzeba uważać, aby nie przesadzić. W razie potrzeby podlewamy wodą, ale małą ilością.
Jak warzywa (głównie fasola) są miękkie, dodajemy sery i mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy pod koniec duszenia z serami.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz