Cukinie: młode ze skórką, starsze obrać, kroimy w kostkę. Na dwie cukinie przypada jeden ziemniak, którego też po obraniu kroimy w kostkę.
Do garnka wrzycamy trochę masła. Powiedzmy, że na 6 małych cukinii i 3 małe ziemniaki trochę więcej niż 1/4 kostki. Jak masło się roztopi, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy mieszając od czasu do czasu z pięć minut. Zalewamy bulionem warzywnym (można zalać wodą i dodać przyprawy uniwersalnej typu warzywko) w takiej ilości, aby woda wystawała ponad warzywa z pięć centymetrów. Gotujemy i w międzyczasie doprawiamy. Doprawienie według uznania i fantazji. Może być sól i pieprz, a można dodać ulubionego ziela.
Jak warzywa będą miękkie, poczekać, aż trocę przestygnie. Blenderem zmielić na jednolitą masę. Odlać trochę do osobnego naczynia, dodać do tej odlanej części trochę śmietany, rozbełtać dokładnie, wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia spokojnym ogniem. Gotowe. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Można dodać do zupy pomidorów. Jest równie pyszna.
Poniżej zupa krem z cukinii i z pomidorów. Na około 6 cukinii 4 duże pomidory albo puszka krojonych. Dobrze smakuje z grzankami.
Zdjęcie z zupą z pomidorami dodaję później niż pierwotny wpis, więc powtórzę to, co już pisałam w poście o zupie z brokuła. Grzanki robię w tosterze, czyli bez tłuszczu. Kromki chleba tostowego, najlepiej z ziarnem upiec w tosterze, potem pokroić w kostkę i gotowe:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz