Translate

czwartek, 28 marca 2013

Pikantny sos z fasolą.

Wymyslony "z braku laku", czyli w pośpiechu i ze składników, które akurat były pod ręką. Ale smakuje świetnie, dlatego podzielę się przepisem.
Porcja dość spora, dla kilku osób.

Potrzebujemy: 
- 1 cebula (nie za duża)
- 1 por - biała część i może trochę zielonej
- 1 cukinia (taka około 40 do 50 dag)
- karton 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 średnie puszki fasoli czerwonej

Gotujemy: 
Na oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i w krążki pora. Smażyć aż będą szkliste i miękkie, ale nie zarumienią się. Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię. Dalej smażyć ciągle mieszając. Cukinia puści sok i na tym dusić ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie (około 10 minut). Na tym etapie dodać jakąś przyprawę typu warzywko, popieprzyć.
Wlać przecier, chwilę podusić, doprawić słodką i ostrą papryką, a następnie wrzucić przepłukaną na sitku fasolę, zamieszać i po kilku sekundach wyłączyć ogień.

Sos jest gotowy. Nadaje się do placków, kotlecików, czy tortilli. Jest bardzo sycący.




Ja dziś podałam z makaronem penne rigate.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz