Translate

wtorek, 29 września 2015

Kotleciki gryczano jęczmienne z kolendrą.

Woreczek kaszy jęczmiennej i woreczek gryczanej ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku suszonych grzybów lub bulionu grzybowego. Gotować trochę dłużej niż jest to na opakowaniu, aby kasza była kleista. Odcedzić i zmiksować. Dodać ze dwie posiekane i zeszklone cebulki. Można też dodać czosnku, ale nie za dużo.  Doprawić majerankiem, świeżą natką kolendry (albo ziarnami utłuczonymi w moździerzu), przyprawą uniwersalną, lubczykiem i co tam kto lubi, ale kolendra powinna dominować. Można dodać trochę oleju albo jajko. Dopełnić bułką tartą w razie potrzeby. Mokrymi rękami formować kotleciki i smażyć na złoty kolor.

Uwaga: Ja używam kaszy z warzywami, kotleciki są lepsze. Można też dodać trochę ugotowanej włoszczyzny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz