Woreczek kaszy jęczmiennej i
woreczek gryczanej ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku suszonych
grzybów lub bulionu grzybowego. Gotować trochę dłużej niż jest to na
opakowaniu, aby kasza była kleista. Odcedzić i zmiksować. Dodać ze dwie
posiekane i zeszklone cebulki. Można też dodać czosnku, ale nie za dużo. Doprawić majerankiem, świeżą natką kolendry
(albo ziarnami utłuczonymi w moździerzu), przyprawą uniwersalną, lubczykiem i
co tam kto lubi, ale kolendra powinna dominować. Można dodać trochę oleju albo
jajko. Dopełnić bułką tartą w razie potrzeby. Mokrymi rękami formować kotleciki
i smażyć na złoty kolor.
Uwaga: Ja używam kaszy z
warzywami, kotleciki są lepsze. Można też dodać trochę ugotowanej włoszczyzny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz