Translate

wtorek, 29 września 2015

Pierogi z soczewicą

Składniki na farsz:
2 puszki soczewicy
3 duże ząbki czosnku
2 cebule
bułka tarta
namoczone w wodzie pół kajzerki
opcjonalnie jajko lub olej
przyprawy: uniwersalna/sól, lubczyk, majeranek, pieprz
Ciasto:
1 kg mąki (do wykorzystania niecały kilogram)
gorąca woda
opcjonalnie jajko lub olej
Wysypać pół kilograma mąki na stolnicę, w dołek wbić jajko albo dodać ze 2 łyżki oleju. Nożem robić dołki i wlewać tam stopniowo gorącą wodę i nożem spajać ciasto (woda musi być gorąca, więc nie da się rękami). Jak już ciasto będzie dość spójne, odczekać chwilę i zagniatać rękami dodając stopniowo mąkę. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkować i wykrawać szklanką kółka aż ciasto się skończy.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić. Dodać posiekany czosnek . Chwilę przesmażyć. Odcedzić, ale nie do końca (trochę wody powinno zostać) soczewicę. Wrzucić do cebuli z czosnkiem. Wstępnie doprawić, minutę przesmażyć wszystko razem.
Farsz zmiksować, dodać odciśniętą z wody kajzerkę. Dodać jajko albo łyżkę oleju. Wymieszać, jak jest za mokre (masa powinna być zwarta), dodać bułki tartej. Ostatecznie doprawić. Część przypraw się "wypłuka" w gotowaniu, więc przyprawić trzeba dość zdecydowanie.
Nakładać farsz łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta i dokładnie zlepiać brzegi.
Gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu 10 minut po wypłynięciu. Do wody dobrze jest dodać odrobinę oleju, aby pierogi się nie sklejały w gotowaniu.

Podawać z wody albo odsmażone polane cebulką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz