Zamieszczałam już wpis dotyczący panierowanych boczniaków, jednak przepis zawierał jaja. Dziś proponuję zrobienie panierki bardzo smacznej, ale bez tego składnika.
Przygotować 3 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wlewamy mleko sojowe, do którego dodajemy przyprawy: uniwersalną albo sól, majeranek, lubczyk, paprykę ostrą, wędzoną lub łagodną, pieprz. Mieszamy.
Boczniaki umyć i pozostawić wilgotne. Obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w mleku sojowym i obtoczyć w bułce.
Patelnię, najlepiej ceramiczną, dobrze rozgrzać, wlać olej i również rozgrzać. Kłaść boczniaki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przewracać delikatnie łopatką, aby nie naruszyć panierki.
Aby panierka nie odpadała, nie wolno w trakcie smażenia poszczególnych partii dolewać oleju. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz