Przepis podpatrzyłam w programie kulinarnym Jamiego Olivera. Mogłam cos pokręcić, bo robiłam z pamięci.
Różne owoce płuczemy, jak trzeba obieramy, rozdrabniamy i układamy w naczyniu do pieczenia. Ilość dowolna. Cukier zmielić z laską wanilii (na szklankę cukru pół laski) i używając gęstego sitka, równomiernie posypać nim owoce. Pokropić brandy, albo jakimś innym aromatycznym alkoholem) i wstawić do nagrzanego piekarnika (około 180 stopni) na 20 minut.
Po wyjęciu podawać gorące z serkiem mascarpone zmieszanym z resztą cukru. Ja do serka dodałam trochę mleka, aby powstał waniliowy sos. Można jeść z gęstym serkiem.
Owoce podawać na gorąco.
Świetnie smakują (co już sama wypróbowałam) podane z lodami.
Poniżej z sosem z mascarpone i mleka:
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz