Translate

sobota, 4 maja 2013

Spaghetti alla puttanesca.

W oryginale dodatkiem były jeszcze anchois, które w tej potrawie traktowane są jako przyprawa, a nie składnik.
W wegetariańskiej wersji pomińmy anchois. Ręczę jednak, że danie nic na tym braku nie ucierpi i jest pyszne.
Składniki: 

Średniej wielkości cebula, 3 ząbki czosnku, duży pęczek natki, mała papryczka chili, garść kaparów, pomidory w puszce, przecier pomidorowy (passata ok 700 ml), 350 g makaronu spaghetti, parmezan.
Wykonanie: 
Drobno posiekane cebulę i czosnek smażyć na oliwie na ostrym ogniu ciągle mieszając około minuty. Dodać 1/3 posiekanej papryczki chili (lub czuszki) bez pestek, smażyć przez minutę. Dodać posiekaną natkę, a następnie posiekane kapary i smażyć pół minuty. Wrzucić pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, dodać passatę i dusić na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem aż sos się zredukuje o około 1/3. Trwa to około 20 - 30 minut. Doprawić solą.
Ugotować makaron w osolonej wodzie (all dente oczywiście), odcedzić i wrzucić do gorącego sosu i dokładnie wymieszać.


Posypać świeżo startym parmezanem.


Wymieszać i smacznego :) 




Z innym makaronem też smakuje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz