W wegetariańskiej wersji pomińmy anchois. Ręczę jednak, że danie nic na tym braku nie ucierpi i jest pyszne.
Składniki:
Średniej wielkości cebula, 3 ząbki czosnku, duży pęczek
natki, mała papryczka chili, garść kaparów, pomidory w puszce, przecier
pomidorowy (passata ok 700 ml), 350 g makaronu spaghetti, parmezan.
Wykonanie:
Drobno posiekane cebulę i czosnek smażyć na oliwie na ostrym
ogniu ciągle mieszając około minuty. Dodać 1/3 posiekanej papryczki chili (lub
czuszki) bez pestek, smażyć przez minutę. Dodać posiekaną natkę, a następnie
posiekane kapary i smażyć pół minuty. Wrzucić pokrojone pomidory z puszki wraz
z zalewą, dodać passatę i dusić na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem
aż sos się zredukuje o około 1/3. Trwa to około 20 - 30 minut. Doprawić solą.
Ugotować makaron w osolonej wodzie (all dente oczywiście),
odcedzić i wrzucić do gorącego sosu i dokładnie wymieszać.
Posypać świeżo startym parmezanem.
Wymieszać i smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz