Składniki:
- duża cebula czerwona i mała biała (w kostkę)
- duża czerwona papryka (w kostkę)
- 30 - 40 dag pieczarek (obrać i pokroić w małe kawałki)
- 2 małe cukinie (pokroić w kostkę)
- 3 łyżki pszennych zarodków
- szklanka passaty (przecieru pomidorowego)
- puszka cieciorki
- mała puszka zielonego groszku
- przyprawy: warzywko (wegeta), słodka papryka, ostra papryka, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać paprykę i chwilę posmażyć. Dodać pieczarki. Posypać wstępnie przyprawami i pszennymi zarodkami (to świetny zagęszczacz również do innych potraw). Jeszcze smażyć, ciągle mieszając.
Dodać cukinię i wlać passatę. Jeśli jest bardzo gęste, dodać trochę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec dodać odsączone: cieciorkę i groszek, podusić minutę, ewentualnie doprawić i gotowe. Nie podaję ilości przypraw, ponieważ doprawiamy wedle uznania. Ja lubię bardzo pikantne, ale wiem, że nie wszystkim to odpowiada.
Podawać na przykład z kuskusem, ryżem albo pieczywem.
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz