Translate

czwartek, 19 września 2013

Konfitura z żurawiny.

Używam tej konfitury do grillowanego sera.

Najprościej jest zrobić kofiturę ze składników w proporcjach: 1 kg żurawiny na 1/2 kg cukru.

Proponuję jednak bardziej wyrafinowany smak.

Należy przygotować: 
- 1,5 - 2 kg świeżej wypłukanej żurawiny

- połowę wagi żurawiny cukru (czyli na 1 kg żurawiny 1/2 kg cukru). Ja użyłam cukru trzcinowego. 
- 2 jabłka, 2 gruszki, otarta skórka z cytryny (sama żółta, bez białego, aby nie było gorzkie) i sok z tej cytryny, kawałek obranego imbiru

Żurawinę wrzucić do garnka i trochę rozgnieść na przykład tłuczkiem do ziemniaków. Garnek powinien być dość głęboki, bo żurawina jak się nagrzeje, lubi sobie "strzelić". Trzeba więc uważać, aby nie wystrzeliła w twarz, czyli raczej się nie pochylać nad garnkiem.
Dodać pozostałe składniki (owoce i imbir zetrzeć na tarce) i smażyć na wolnym ogniu. W trakcie smażenia jeszcze trochę porozgniatać żurawinę.




Pilnować, aby się nie przypalało, a jak jest gęste, można dodać trochę wody. Jak już będxie dobrze zesmażone i gęste, napełnić słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby się zassało.


Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz