Warzywa pokrojone w taką większą kostkę: cebula (nie za dużo i pokrojona w małe piórka), dynia, papryka (tu jest czerwona i żółta) oraz świeże pomidory wrzucić do naczynia żaroodpornego. Do tego dodać 3 ząbki posiakanego czosnku, polać oliwą, posolić i dodać świeże zioła: bazylię, tymianek i rozmaryn (nie za dużo, aby nie zdominować smaku). Całość wymieszać ręką.
Piec około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, a na dnie powstanie trochę sosu. Pod koniec pieczenia ugotować makaron tagliatelle, odcedzić, ale oczywiście nie przelewać, aby sos miał się czego trzymać. Przełożyć upieczone warzywa do miski.
Wrzucić makaron i wymieszać.
Na talerzu popieprzyć.
Można posypać startym serem. W oryginale był to pecorino, który jest serem podpuszczkowym, a nie wszyscy takie jedzą.
A tak wygląda wersja przemysłowa dla gości ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz