Kaszę w woreczkach ugotować. Jeden woreczek to około 5 kotletów.
Jak wystygnie, dodać smażoną cebulkę, namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, wbić jajko i wyrabiać jednolitą masę, dosypując bułkę tartą, aby masa była zwarta. Jednym słowem kaszę traktujemy jak mięso mielone przy robieniu kotletów. Należy pamiętać, że trzeba mocniej przyprawić niż kotlety mięsne, aby nie było mdłe. Ja lubię jeszcze dodać posiekaną natkę. Formować okrągłe kotleciki i smażyć na złoty kolor.
Można podać polane na przykład sosem warzywnym, albo innym dowolnym.
A co to za sos warzywny, którym polałaś kotlety? Pomidorowy? To jest jakiś gotowiec, czy też go przygotowujesz od zera?
OdpowiedzUsuńTo jest sos z drugiego wpisu tego bloga. :)
OdpowiedzUsuń