Najlepiej młode cukienie ścieramy na tarce jarzynowej, czyli na trochę grubszych oczkach niż ziemniaki. Jeśli cukinie są starsze i większe, to trzeba je przekroić i pozbyć się pestek.
Starte cukinie mocno odciskamy z wody. Jak już są odciśnięte, odrobinę solimy, pieprzymy i wbijamy jajo. Następnie mieszając ciasto z jajem dosypujemy stopniowo mąki, aby ciasto zrobiło się dość zwarte i kolokwialnie mówiąc: "trzymało się kupy". Jeśli mąki będzie za mało, placki będą się rozpadać. Gdyby tak właśnie się stało i pierwszy placek się rozpadł na patelni, to jest właśnie znak, że trzeba dosypać mąki.
Smażymy placki na złoty kolor i podajemy z jakimś sosem. Ja lubię z pomidorowym.
Poniżej z sosem pomidorowo - pieczarkowym:
Przepisy na sosy pomidorowe: http://kuchniabjm.blogspot.com/2013/02/sos-pomidorowy.html
Smacznego!
Bomba! Więcej proszę!!!!
OdpowiedzUsuń