Gulasz można jeść z pieczywem, makaronem albo ryżem czy ziemniakami.
Opakowanie serka tofu pokroić w kostkę 1,5x1,5 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć tofu na zloto.
Dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku i posiekaną drobno czerwoną cebulę (średnią) i zeszklić. Dorzucić 2 małe papryki posiekane w kostkę i 3 młode nieduże cukinie również w kostkę. Chwilę posmażyć, doprawić solą, pieprzem i kilkoma szczyptami przyprawy zioła prowansalskie.
Jak już wszystko będzie trochę "przyłapane" , zalać wodą i dusić na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Jak woda wyparuje, uzupełniac w trakcie duszenia. Cukinia w trakcie duszenia powinna się trochę "rozpuścić" i zagęścić danie.
Można dodać też pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Na zdjęciu gulasz jest bez pomidorów.
Chyba pomidory ożywiłyby trochę tę potrawę w sensie kolorystycznym. Smakuje zapewne wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i więcej proszę!
Smakuje wyśmienicie, potwierdzam. Pomidor nie jest do niczego potrzebny. Chyba, że do ożywienia. :)
OdpowiedzUsuń