Translate

sobota, 4 stycznia 2014

Smażony makaron ryżowy.

Paczkę 200 g makaronu ryżowego (lepiej ten grubszy jak wstążki) zrobić jak w instrukcji na opakowaniu.
W woku (ostatecznie w głebokiej patelni) rozgrzać do dużej temperatury 2 łyżki oleju rzepakowego i 2 łyżki oleju sezamowego. 
Wrzucić rozdrobniony czosnek (trzy ząbki), chwilę smażyć, dodać posiekaną cebulę dymkę (3 - 4 sztuki), znowu chwilę posmażyc ciągle mieszając. Dodać według uznania pół do 1 małej łyżeczki pasty paprykowej chili. Dodać również dwie łyżki sosu sojowego jasnego. Chwilę posmażyć, dorzucić drobno poszatkowaną ćwiartkę kapusty pekińskiej i smażyć na ostrym ogniu ciągle mieszając przez około minutę. Następnie dodać dużą garść kiełków słonecznika, albo soi albo fasoli mung, znowu posmażyć chwilkę.
Wrzucić makaron, podlać około pół szklanki wody. Doprawić solą i smażyć intensywnie mieszając około minutę.
Podawać posypany na przykład szczypiorem. Jeśli ktoś lubi bardzo ostre jedzenie, może też posypać plasterkami ostrej papryczki, ale ostrzegam, że można ziać ogniem. :)


Smacznego. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz