Translate

czwartek, 31 lipca 2014

Sos ze świeżych borowików.

Albo innych świeżych grzybków. Zaczął się sezon, więc trzeba ugotoać. Robi się podobnie jak sos z suszonych grzybów.
Grzyby oczyścić i pokroić.
W rondlu lub patelni na oliwie i maśle (pół na pół), albo na samej oliwie zeszklić posiekaną dymkę, wrzucić grzyby, chwilę przesmażyć, podlać wodą i dusić najmniej 45 minut. Pod koniec duszenia dodać trochę posiekanej natki. Wyłączyć, przestudzić. Odlać trochę do kubka i zaprawić śmietaną albo roślinnym odpowiednikiem. Wlać tę rozrobioną śmietaną do sosu i zagotować cały czas mieszając aby się nie ścięła. Doprawić solą i pieprzem.



Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz