Translate

środa, 15 października 2014

Ryż z warzywami - szybki obiadek.

Nie mam ostatnio czasu na dłuższe stanie przy garach.
Proponuję więc megaszybki, ale bardzo dobry obiad. 2 opakowania warzyw na patelnię (najlepiej różne, aby warzywek było więcej) wyrzucić na patelnię z łyżką oliwy. Przesmażyć, aż się rozmrożą. Wstępnie doprawić ulubionymi przyprawami: wiadomo, że sól, pieprz, można zioła, można jakąś gotową mieszankę curry. Warzywa podlać wodą (szklanka, dwie) i dusić parę minut aż będa miękkie, ale nie za miękkie. W kubku rozprowadzić w zimnej wodzie dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wlać do warzyw. Zrobi się wtedy taki aromatyczny sosik. Doprawić, zagotować, dodać ciemnego sosu sojowego (nie za dużo, aby nie zdominował smaku, ale też musi być wyczuwalny). Na tę ilość warzyw ugotować 3 torebki ryżu na sypko, odcedzić i wymieszać z warzywami.
Smacznego. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz