Translate

wtorek, 23 grudnia 2014

Świąteczny bigos.

Około 2 kg dobrej kiszonej kapusty zalać w garnku zimną wodą, pogotować trochę (im kwaśniejsza, tym dłużej), odcedzić  i zalać ponownie.
Talerz suszonych grzybów zalać wodą i moczyć aż trochę zmiękną.
Na patelni na oleju przesmażyć pokrojone w plasterki 6 wędzonych kiełbasek sojowych. Dodać ze 4 duże cebule pokrojone w niedbałą kostkę. Do cebuli i kiełbasek dodać pół torebki mrożonej włoszczyzny (może być więcej niż pół, nawet cała) i smażyć kilka minut razem.
Z 10 - 15 suszonych śliwek pokroić na mniejsze kawałki.
Do gotującej się kapusty wrzucić kiełbaski z cebulą i warzywami, grzyby razem z wodą, w której się moczyły i śliwki. Można dolać pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. Doprawić zielem angielskim i liściem laurowym oraz wedle uznania: może być gotowa przyprawa do bigosu, lubczyk, ziarna jałowca, warzywna bulionetka, trochę majeranku, czy uniwersalna przyprawa.

Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ma gotować się długo. Na koniec doprawić ostatecznie (wcześniej raczej ostrożnie, bo kapusta w czasie gotowania zmniejsza swoją objętość). 


Smacznego. :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz