Translate

sobota, 21 lutego 2015

Sałatka ze świeżego szpinaku.

Może być dodatkiem do obiadu, ale świetnie smakuje jako samodzielne danie na przekąskę.

Około 200 g młodego szpinaku umyć i jak listki są dość duże, to posiekać na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. 3-4 ząbki czosnku drobno posiekać i dodać do szpinaku. Kajzerkę przeciąć na 3 kromki. Pokroić w kostkę i na niewielkiej ilości oliwy na patelni z cienkim dnem zrobić grzanki. Mogą być też 2 kromki chleba tostowego zamiast kajzerki.
Grzanki jeszcze ciepłe wrzucić do szpinaku.


Ponieważ szpinak ma gorzkawy smak, postanowiłam go trochę osłodzić. Dwie duże albo cztery małe mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pokroić na jeszcze mniejsze kawałki i wrzucić na tę samą patelnię na łyżkę oliwy. Mandarynki posypać łyżką cukru trzcinowego i chwilę przesmażyć, ale uważać, aby się nie rozpadły.


Wrzucić ciepłe do szpinaku. Na tę samą patelnię (suchą) wrzucić po garści pestek dyni i słonecznika i uprażyć. Dodać do sałatki. Jeszcze pozostaje doprawić. Trzeba wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać dwie spore szczypty tymianku, posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, polać oliwą i dobrze wymieszać. Odstawić aż wystygną składniki, a najlepiej jak postoi trochę dłużej, aż się smaki połączą.
Smacznego. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz