Translate

niedziela, 17 lutego 2013

Burrito.

Świetnie nadaje się do przemycenia świeżych warzyw. :)
Lepiej smakuje latem, gdy warzywa są smaczniejsze, ale zimą też nie wolno gardzić tym smakołykiem.

Do swojego burrito użyłam kilka gotowców. Lubię sobie ułatwiać życie, ale jak ktoś ma czas, to oczywiście może sam niektóre składniki wykonać.

Czego potrzebujemy? 
Gotowce:

- tortille (pszenne)

- Puszka krojonych pomidorów (latem świeże, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę)

- Masa z fasoli w puszce, na przykład taka jak poniżej, albo puszka fasolki, którą trzeba rozgnieść.



- Sos chili na przykład taki jak poniżej:


- Guacamole


Przyprawy: 
- przyprawa do chili con carne, koncentrat pomidorowy (czubata łyżjka).

Pozostałe składniki: 

Trzeba je pokroić jak poniżej. Dodatkowo przyda się zielona sałata, albo jakiś mix sałat. Pomidorków na tę ilość o kilka więcej niż na zdjęciu.

Tu już dodatki w komplecie:

Czyli:
- papryka świeża (tu czerwona i żółta), pomidorki, cebule: biała i czerwona, ogórek, sałata.

Wykonanie: 
W rondlu na odrobinę oleju wsypać około 1/3 torebki przyprawy do chili con carne. Później można jeszcze dosmaczyć, gdyby okazało się za mało. Chwilę posmażyć, aż puści aromat. Wrzucić pomidory i smażyć, aż masa będzie jednolita, a woda odparuje.
Wrzucić trochę więcej niż połowę puszki masy z fasoli:

Dodać koncentrat i wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Powstanie taka gęsta masa:


Tortillę położyć na suchej patelni (rozgrzanej oczywiście) i chwilę zagrzać, aby stała się miękka i plastyczna.

Przenieść na talerz i nałożyć masę z fasolą.

Na masę nakładamy wszystkie dodatki po trochu, aby tortillę dało się zwinąć.

Dodajemy guacamole i sos chili (uwaga, jest bardzo pikantny):

Zawijamy:



I gotowe. Smacznego. :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz