Translate

wtorek, 19 lutego 2013

Rosti z kurkami.

Rosti to szwajcarski placek z podgotowanych i utartych ziemniaków. 

Autorem przepisu jest Pan Adam Chrząstowski. Podpatrzyłam w jakimś programie w TV i bardzo mi smakowało. 

Składniki: 
- około pół kilo ziemniaków
- cebula (drobno posiekana) 
- około pół kilo kurek (oczyszczonych i umytych) 
- 50 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- z 10 pomidorków koktajlowych albo 2 pomidory "normalne" 
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- olej 
- oliwa 
- szczypta gałki muszkatołowej (nie jest to konieczne)

Wykonanie: 
Kurki oprószyć pieprzem i odstawić na 5 minut. Następnie zalać oliwą i gotować w niej przez 20 minut. Ugotować ziemniaki w mundurkach do stanu powiedzmy lekko twardego. Przestudzić na tyle, aby dały się obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, dodać cebulę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. 
Formować placki (oryginalne rosti jest zwykle wielkości całej patelni, ale ja ze względu na tak zwane możliwości konsumpcyjne wolę uformowane mniejsze ;)) i smażyć stopniowo podlewając olejem na złoty kolor. 


Kurki osączyć z oliwy, dodać pokrojone suszone i świeże pomidory oraz posiekane listki bazylii. Doprawić do smaku. 

Ten dodatek w sposób zaskakujący dodaje świeżości dość ciężkiemu plackowi. 

Kurki z pomnidorami ułożyć na gorącym placku: 

Smacznego. :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz