Translate

czwartek, 21 marca 2013

Makaron z wiosennym sosem.

 Z tęsknoty za wiosną zrobiłam dziś danie łatwe, lekkie, kolorowe, szybkie i pachnące właśnie wiosną.

Składniki:
- 2 pory (ucięte w odpowiednim miejscu oczywiście)
- spora czerwona papryka
- 2 małe cukinie
- około 300 g fasolki szparagowej mamut (zielonej)
- około 80 g młodego szpinaku
- sery: duży topiony śmietankowy i 100 g ricotty albo jakiegoś serka typu włoskiego.
- przyprawa typu warzywko
- trochę tymianku
- oliwa

Na oliwę wrzucamy pokrojone w plasterki pory i pokrojoną w kostkę paprykę. Chwillę smażymy. Następnie fasolkę w kawałki i cukinie w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Cukinia puści sok i wykorzystujemy go do duszenia warzyw. Po jakimś czasie wrzucamy szpinak. Na tym etapie doprawiamy tymiankiem (nie za dużo, aby nie zdominował smaku warzyw). Z innymi przyprawami czekamy, aż danie będzie gotowe, ponieważ ser zmienia smak i trzeba uważać, aby nie przesadzić. W razie potrzeby podlewamy wodą, ale małą ilością.



Jak warzywa (głównie fasola) są miękkie, dodajemy sery i mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy pod koniec duszenia z serami.


Gotujemy makaron (około 300 g) al dente i oczywiście, absolutnie nie przelewamy zimną wodą (sos ma oblepić makaron). Ja wzięłam makaron w rodzaju wstęgi. Po odcedzeniu wrzucamy do garnka z sosem, mieszamy i gotowe.

Smacznego. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz