Translate

czwartek, 20 czerwca 2013

Sos ze świeżych pomidorów

Szybki obiad, aby w upalne dni nie stać za długo przy garach.
Delikatny sos do makaronu w sam raz na upały:
2 młode cebule psiekać, jedną czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, jedną ostrą papryczkę też pokroić drobniutko, jedną cukinie w kostkę. Z 5 dobrych dość dużych pomidorów spażyć wrzątkiem i obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Na oliwę (ja użyłam woka, ale ożna zrobić w garnku z grubszym dnem) wrzucić cebulę i papryki i posmażyć kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać cukinię i jeszcze chwilę smażyć. Dorzucić pomidory, podlac małą ilościa wody i dusić. Dodać serek topiony (ja miałam taki ze szczypiorkiem i cebulą), mieszać, aż się rozpuści. Dusić, aż sos odparuje na tyle, aby był konsystencji jogurtu. Dosmaczyć.

Ugotować makaron i partiami wrzucać do sosu (aby nie wzrucić za dużo, bo sos powinien być smakowo odczuwalny). Można posypać startym parmezanem i posiekaną natką, ale nie jest to konieczne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz