Translate

piątek, 1 listopada 2013

Makaron z sosem z sera pleśniowego.

Proste i smaczne danie.
Nie podam dokładnych proporcji, bo robi się je "na oko".

Kawałek sera pleśniowego rozdrobnić na małe kawałeczki. Tu uwaga. Jeśli ktoś zwraca uwagę na to, czy ser jest serem podpuszczkowym, to rekomendowanym dla wegetarian jest ser Castello Danish Blue 50 %. Jeśli ktos jada sery podpuszczkowe, to idealną mieszanką do makaronu będzie błekitny lazur pół na pół z gorgonzolą.
Kawałki sera wrzucić na suchą patelnię i na małym ogniu rozpuszczać powoli. W międzyczasie dodać trochę śmietany i mleka i jeszcze trochę potrzymac sos na małym ogniu, aby woda odparowała.
Ugotować makaron penne, po odcedzeniu wrzucić do sosu serowego, wymieszać i gotowe.
Uwaga: wskazane nie solić makaronu, bo ser jest dość słony. Lepiej dosolić na talerzu niż przesolić.


Smacznego. :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz