Translate

sobota, 2 listopada 2013

Surówka z kwaszonej kapusty.

O tej surówce można powiedzieć: klasyka gatunku. To surówka z kategorii: smaki dzieciństwa. Kiedyś była bardzo częstym dodatkiem do obiadu, ale dziś, kiedy mamy dostęp do bogactwa składników, odchodzi w zapomnienie. A szkoda, bo jest bardzo smaczna. Przypominam więc i zachęcam do wspomnień. ;)

500 g kwaszonej kapusty odcisnąć i posiekać drobno. Wrzucić do miski. Dwie małe marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Duże winne jabłko obrać, zetrzeć i dołożyć. Średnią cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i dodać. Trochę natki posiekać i również dodać. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać oleju. Nie za dużo, ale tyle, aby surówka była wilgotna. Dobrze jest wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe. :)

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz