Translate

piątek, 28 lutego 2014

Penne z karczochem.


Obrać 3 karczochy z wierzchnich twardych płatków, odciąć mniej więcej 2/3 wysokości kwiatu, następnie pokroić na ćwiartki, usunąć ze środka włoski znajdujące się nad tak zwanym sercem karczocha, pokroić te serca na mniejsze kawałki i wrzucić do zimnej wody z dodatkiem soku z jednej cytryny
Na oliwie przesmażyć krótko 3 ząbki czosnku, następnie dodać pokrojoną drobno sporą (lub dwie mniejsze) szalotkę, wrzucić odsączone kawałki karczocha i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Podlać połową szklanki wody i dusić około 15 minut aż warzywa będa miękkie. Mieszać od czasu do czasu.
 W połowie gotowania wrzucić dwie szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych, doprawić solą.  



Do tak przygotowanego sosu wrzucić odsączony, wcześniej ugotowany makaron penne (około 300 g).
Wymieszać, podawać posypane świeżo startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.




Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz