Translate

piątek, 28 lutego 2014

Tarta z rukolą i kozim serem.

Przygotować kruche ciasto na tartę: 
250 g pszennej mąki wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w małe kawałki 125 g zimnego masła, posiekać nożem mąkę z masłem, zrobić dołek , dodać 2 żółtka, ze 3 szczypty soli i 50 ml wody. Szybko wyrobić ciasto, zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. Ciasta wystarcza na formę do tarty o średnicy 24 cm.

Przygotować farsz: 
Na oliwie przesmażyć krótko 4 wyciśnięte ząbki czosnku, 10 pomidorów suszonych (takich ze słoika w zalewie) i paczkę (około 130 g) rukoli. Rukolę można posiekać, bo nie każdy lubi takie wąsate zielsko. ;)

Dodać sera koziego (ja kupiłam taki jak poniżej, dwa opakowania)

I trochę sera białego. Na przykład taki typu włoskiego:

Sery odrobinę rozpuścic i wymieszać z rukolą. Całość doprawić pieprzem i solą. 


Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować na cienki na około 3 mm placek i wyłożyć nim formę. W cieście jest duzo masła, więc nie powinno przywierać, ale dla pewności można formę posmarowac tłuszczem i wysypać bułką tartą. Skrawki ciasta, które zostaną zachować.

Nakłuć w paru miejscach widelcem, położyć na ciasto folię aluminiową i obciążyć grochem albo fasolą. Ja miałam cieciorkę.

Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 15 - 20 minut. Wyjąć, zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 - 10 minut. Wystudzić.

Nałożyć farsz. Jak zostały resztki ciasta, można udekorować tartę kratką z pasków ciasta (jak szarlotkę).

Piec około 20 minut.

Jak trochę przestygnie, ostrożnie przełożyć na ręce na talerz.
I gotowe:

Dobrze smakuje na ciepło. 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz