Translate

niedziela, 16 listopada 2014

Seitan jako pulpeciki.

Porcja na około 6 pulpetów. Przygotować seitan jak w przepisie: http://kuchniabjm.blogspot.com/2013/08/seitan.html z jednego kilograma mąki. Po ugotowaniu rozdrobnić ręką, dodać namoczoną w mleku kajzerkę, posiekane dwie cebule i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk i można dodać sosu sojowego. Masa musi być dobrze przyprawiona, bo sam seitan jest właściwie bez smaku. Wbić jajo i dodać tartej bułki, aby masa była dość gęsta. Mokrymi rękami formować pulpeciki, obtaczać w mące  i obsmażać ze wszystkich stron. Zalać wodą i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Wodę doprawić, aby nie "zabierała smaku z pulpetów" i zrobić z niej dowolny sos. Na przykład pomidorowy. 

Smacznego! 





1 komentarz:

  1. W końcu jakiś genialny przepis. Dziękuję ❤️

    OdpowiedzUsuń