Translate

sobota, 13 lutego 2016

Lazania z bakłażanem.

Naczynie żaroodporne lub inne do zapiekania ale dość głębokie wysmarować tłuszczem i obsypać całe jego wnętrze bułką tartą.

Przygotować sos. Passatę (na naczynie wielkości średniej miski około 700 ml) przelać do miski, dodać trochę oliwy (2 łyżki), soli albo przyprawy uniwersalnej, pieprzu, tymianku, wymieszać. Sos trzeba dość zdecydowanie przyprawić, ponieważ musi dosmaczyć makaron i bakłażany. Kilkoma łyżkami sosu posmarować dno naczynia.
Następnie ułożyć warstwę bakłażanów
Posmarować sosem, ułożyć warstwę suchego makaronu lasagne, znowu posmarować sosem, bakłażany, makaron itd. aż naczynie się wypełni. Jeśli ktoś je żółty ser, można dodać jedną warstwę sera. Nadaje się również wegański ser do pizzy, ale nie jest to konieczne. Na ostatniej warstwie kładziemy plasterki cienko pokrojonych pomidorów.
Piec w temp. 170 stopni około 80 minut. Sprawdzać widelcem, czy miękkie. Jeśli za bardzo się spiecze z wierzchu, można wyłączyć górę piekarnika i piec od dołu. Poniżej w innym naczyniu:

Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz