Translate

piątek, 8 lutego 2013

Kotleciki sojowo - ryżowe.

Kolejne kotleciki, które robi się w sytuacji, gdy nie ma pomysłu na obiad albo czasu na zakupy. Zawsze w domu znajdzie się torebka granulatu sojowego na czarną godzinę i torebka ryżu.
Gotujemy ryż w osolonej wodzie, odcedzamy i wykładamy do miski. Granulat sojowy (kupuję torebki po 170 g) gotujemy 6 - 7 minut w wywarze warzywnym (ostatecznie w wodzie z kostką bulionową warzywną), wykładamy do ryżu, dodajemy posiekaną cebulkę, kajzerkę namoczoną w mleku i odciśniętą, jajo, trochę majeranku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czy jakąś uniwersalną przyprawą. Jeśli masa jest mało spójna, należy dosypać bułki tartej. 
Masa na kotleciki nie jest zbyt atrakcyjna: 
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce (niekoniecznie) i smażymy na złoty kolor na małym ogniu, aby cebula w środku miała szanse się zeszklić. 

Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz