Rosti to szwajcarski placek z podgotowanych i utartych ziemniaków.
Autorem przepisu jest Pan Adam Chrząstowski. Podpatrzyłam w jakimś programie w TV i bardzo mi smakowało.
Składniki:
- około pół kilo ziemniaków
- cebula (drobno posiekana)
- około pół kilo kurek (oczyszczonych i umytych)
- 50 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- z 10 pomidorków koktajlowych albo 2 pomidory "normalne"
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- olej
- oliwa
- szczypta gałki muszkatołowej (nie jest to konieczne)
Wykonanie:
Kurki oprószyć pieprzem i odstawić na 5 minut. Następnie zalać oliwą i gotować w niej przez 20 minut. Ugotować ziemniaki w mundurkach do stanu powiedzmy lekko twardego. Przestudzić na tyle, aby dały się obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, dodać cebulę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
Formować placki (oryginalne rosti jest zwykle wielkości całej patelni, ale ja ze względu na tak zwane możliwości konsumpcyjne wolę uformowane mniejsze ;)) i smażyć stopniowo podlewając olejem na złoty kolor.
Kurki osączyć z oliwy, dodać pokrojone suszone i świeże pomidory oraz posiekane listki bazylii. Doprawić do smaku.
Ten dodatek w sposób zaskakujący dodaje świeżości dość ciężkiemu plackowi.
Kurki z pomnidorami ułożyć na gorącym placku:
Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz